fbpx
Skip to main content

Solarkraft Blogg

Fördelar och nackdelar med solceller

augusti 28, 2023

Funderar du på att installera solceller? Då har du kommit rätt! Solkraft är en av de bästa energikällor vi har och med solceller kan du bidra till en mer hållbar framtid! Solens strålar översköljer vår jord med ljus- och värmeenergi som vi kan ta vara på genom solfångare och solceller. Det finns många fördelar med att använda solenergi men självklart även några nackdelar som är bra att känna till. Att skaffa solceller är ett stort beslut och kan kännas som en dyr investering. I denna blogg går vi igenom några fördelar och nackdelar med solceller så att du kan göra ett informerat beslut.

Så fungerar solceller

För att kort beskriva hur solceller fungerar omvandlas solenergi till el. Solceller placeras på ditt tak för att ta emot solens strålar och sedan omvandla dessa till elektricitet och värme som du kan utnyttja i realtid, alltså under de timmar solen lyser. Du kan även ha ett batteri som samlar elektriciteten så att du kan använda den även när solen gått ner.

6 fördelar med solceller

Fördelar med solceller

Funderar du på att installera solceller men är inte helt säker än? Då kan vi berätta för dig att solceller är en fantastisk källa för el och det finns många fördelar. Bland annat bidrar solceller till en bättre miljö, kräver minimalt underhåll och gör dig mer oberoende av elpriser. Här listar vi sex av de främsta fördelarna!

1. Miljövänligt

Det största hotet mot vår miljö just nu är utsläppen av koldioxid, som bidrar till den globala uppvärmningen genom att förstärka växthuseffekten. Elproduktionen från solceller ger inga utsläpp och kräver inget bränsle! Den miljöpåverkan som solceller har är låg i jämförelse med andra energikällor. Den största miljöpåverkan sker vid tillverkningen av solcellerna, men den miljöpåverkan kompenseras under 3 år av den fossilfria solelen som produceras i cellerna.

2. Förnybar energi

Solen är en ständigt förnybar energi som inte kommer att ta slut än på ett tag i jämförelse med fossila bränslen. Inget tyder på att solen kommer ta slut, inte under de kommande 4 miljarder åren åtminstone. Därför är solceller ett säkert kort!

3. Öka värdet på fastigheten

Solceller kan öka det totala värdet på din fastighet och göra den mer attraktiv om du väljer att sälja i framtiden. Du investerar alltså inte bara i miljön utan även i din ekonomi och bostad!

4. Minimalt underhåll

Den enda gången du behöver utföra något underhåll på dina solceller är om det kommit snö eller löv som täcker dem. Utöver det innebär solceller minimalt med underhåll i förhållande till dess livslängd. Solceller beräknas hålla i minst 30 år och medan de producerar el genom solstrålarna kan du göra annat! Eftersom solpaneler inte har några rörliga delar slits de minimalt och har därför en lång livslängd. På grund av att de saknar rörliga delar finns det inte heller något som skapar buller eller oväsen, solpaneler är tysta energikällor.

5. Mer oberoende

Med solceller kan du producera egen el som täcker hela hushållet eller delar av det och bli mer självförsörjande. Du blir mindre beroende av andra elproducenter och elpriserna som ibland kan vara dyra. Att installera solceller ger dig enkel tillgång till billig el en lång tid framöver, vilket är en bra investering i tider som dessa när elpriserna ökar.

6. Sälja överskottsel

Har du ett batteri kopplat till dina solceller kan elen lagras i batteriet. Om du då producerar mer el än du själv använder kan du sälja överskottselen till ett elhandelsbolag. Du kan även spara överskottselen och använda de månader när solen inte lyser lika mycket och elproduktionen därför minskar.

5 nackdelar med solceller

Nackdelar med solceller

Som du ser finns det många fördelar med solceller, men självklart finns det även nackdelar, precis som med allt annat. Solceller är en miljövänlig energikälla, men vi vill ändå nämna eventuella nackdelar som kan tillkomma.

1. Hög engångskostnad

Solceller kan kännas som en dyr investering om man kollar på priset som en engångskostnad. Däremot är det en relativt liten summa om man kollar på det i förhållande till den beräknade besparing som solceller genererar under dess livslängd. Solceller har en lång livslängd och behöver sällan repareras eller underhållas, vilket innebär att de är billiga i drift. Det finns även möjlighet att, istället för att betala en engångskostnad, betala av solcellerna, eller leasa solceller. Det går även att få avdrag från staten, som kallas grönt avdrag, och du kan dessutom ansöka om ROT-avdrag.

2. Mindre elproduktion på vintern

Under sommartider produceras mer elektricitet eftersom soltimmarna är fler och himlen ofta molnfri. Under vintern däremot produceras det inte lika mycket el eftersom soltimmarna är färre och himlen ofta är molnig. Detta innebär att du kan behöva komplettera med andra typer av elförsörjning under det mörkare halvåret.

3. Producerar endast el på dagen

Solen lyser under dagen och det är då solcellerna kan producera el. Detta är en given nackdel eftersom det inte kan produceras el dygnet runt. Däremot finns, som tidigare nämnt, batterier som går att koppla till solcellerna. Med batteriet kan du nyttja elen även när solen inte lyser.

4. Indirekt miljöpåverkan

Solceller är ett miljövänligt alternativ i jämförelse med fossila bränslen. Men trots att solceller har en minimal miljöpåverkan när de används, så har de dock en miljöpåverkan när de tillverkas och fraktas. Den miljöpåverkan som tillkommer kompenseras däremot tidigt under solcellens livstid.

5. Yta och placering

En annan nackdel är att solceller tar upp en stor yta och är beroende av placering. Placeras de i norrläge eller skuggas av något producerar de väldigt lite el. Solceller producerar mest el i strålande sol och bör monteras i söderläge.

Sammanfattning

Att skaffa solceller är ett stort beslut och därför har vi listat både för- och nackdelar i denna blogg. Solceller bidrar till miljön och är en förnybar energikälla! Miljön är viktig och genom att skaffa solceller kan vi tillsammans minska koldioxidutsläppen. Genom att investera i solceller investerar du i en hållbar framtid, din ekonomi och din bostad! Däremot är det bra att även känna till nackdelarna och fundera kring dessa innan du bestämmer dig.

Vill du veta mer om solceller? Kontakta oss på Solarkraft eller gå in på vår hemsida och fyll i formuläret för att få en offert.