fbpx
Skip to main content

Solarkraft Blogg

Leasing solceller: Så fungerar det

augusti 28, 2023

Solceller kan kännas som en stor investering och därför finns alternativet leasing. Genom att leasa solceller kan du producera egen el utan att betala en stor summa för att införskaffa dessa. Leasing är ett perfekt alternativ för dig som vill producera miljövänlig el och vara mer självförsörjande utan att köpa solceller. I denna blogg går vi igenom hur leasing av solceller fungerar och varför det är ett gynnsamt alternativ till att köpa solceller.

Hur fungerar leasing av solceller?

Leasing av solceller innebär att du inte behöver köpa hela solcellsanläggningen utan betalar en månadskostnad för att hyra solcellerna. Genom att hyra solcellerna får du ta del av den el som dessa producerar och överskottselen som du inte använder går ut till elnätet eller så kan du sälja den. Ska du sälja överskottselen behöver du ha ett avtal med ett elbolag. Leasing av solceller betyder att du som vill investera i ett miljövänligt alternativ av elproduktion och förnybar energi kan göra det även om du inte vill eller har möjlighet att köpa en hel solcellsanläggning. När du ska leasa solceller ingår du ett avtal med din solcellsleverantör och ett sådant är vanligtvis på 20 år. Du kan när som helst köpa loss solcellerna om du skulle vilja det framöver eller överlåta avtalet. Läs mer om leasing av solceller på vår hemsida för att se vad vi erbjuder eller kontakta oss så berättar vi mer!

Fördelar och nackdelar med att leasa solceller

Beroende på dina förutsättningar och möjligheter kan leasing av solceller vara ett perfekt alternativ! Det finns en hel del fördelar med att hyra solceller, men självklart även nackdelar. Därför går vi igenom både för- och nackdelar här nedan för att du ska kunna avgöra om leasing är något för dig!

Fördelar och nackdelar med att leasa solceller

Fördelar

Utan lån och investering
Genom att leasa solceller slipper du göra en stor investering och att betala en stor klumpsumma. Du behöver inte heller ta något eventuellt lån för att köpa solceller, utan betalar en månadsavgift istället.

Sälj överskottet
När du leasar solceller tar du del av elen som produceras och det du inte använder kan du sälja till elnätet och få in extra pengar. Du kan alltså tjäna pengar på den el du inte använder!

Bekymmersfritt ägande
Vid leasing av solceller ingår underhåll och drift i avtalet och du behöver inte betala för det eller göra det själv. Din solcellsleverantör tar han om allt!

Service ingår
Om något skulle hända med dina solceller eller om det uppstår något problem då? Service av solcellerna ingår under hela ditt leasingavtal och du behöver därför inte ordna eller betala för service själv.

Lönsam från start
Eftersom att du inte köper solcellerna och betalar en stor summa i början kommer solcellerna vara lönsamma från start. Du behöver inte tjäna in den klumpsumman som annars hade tillkommit om du hade köpt solcellerna.

Nackdelar

Leverantören äger solcellerna
Att leasa solceller istället för att köpa innebär att det är solcellsleverantören som äger solcellerna och inte du. Detta betyder att du inte har full kontroll över solcellsanläggningen.

Inget ökat värde på huset
Solceller ökar värdet på ditt hus vid en eventuell försäljning i framtiden. Men om du leasar dina solceller innebär det att du går miste om det ökade värdet. Detta beror på att månadsavgiften kan ses som en driftkostnad istället för en tillgång för köparen.

Du betalar alltid en avgift
Genom att betala en månatlig avgift innebär det att du aldrig kommer att nå en punkt där solcellerna enbart är lönsamma. Köper du däremot solcellerna kommer du tillslut tjäna in den stora klumpsumman och därefter påverkar solcellerna din ekonomi endast positivt.

Leasing är ofta dyrare i längden
I längden brukar det bli dyrare att leasa solceller än att äga dem. När du betalt varje månad under hela leasingperioden ser du att det blivit dyrare än om du hade köpt solcellsanläggningen istället.

Vad ingår när man leasar solceller?

Vad ingår när man leasar solceller?

När du ska leasa solceller ingår frakt av material och installation av solcellsanläggningen. Utöver detta ingår även underhåll, drift och service av solcellsanläggningen under hela leasingperioden. Du får även 20 års garanti på utrustningen. Kundtjänst och tilläggstjänster finns självklart också alltid tillgängligt och du har när som helst möjlighet att köpa ut solcellerna.

Grönt avdrag vid hyra av solceller

Den skattereduktion för grön teknik ger dig som köper solceller rätt till avdrag. Detta gäller endast vid köp av solceller och inte vid leasing. Vissa solcellsleverantörer räknar däremot in avdraget i din månadsavgift vid leasing och ger dig då en lägre månatlig summa de första åren.

Leasa eller köpa solceller

Många funderar över vad som är mest lönsamt, att leasa eller att köpa solceller. I längden är det mer lönsamt att köpa solceller, men leasing kan vara ett bra alternativ för de som inte vill eller har möjlighet att köpa en solcellsanläggning men ändå vill investera i en hållbar miljö!

Sammanfattning

Vill du investera i förnybar energi och en hållbar miljö? Då är solceller den perfekta investeringen! Vare sig du köper eller leasar din solcellsanläggning är det en bra investering. Vi på Solarkraft erbjuder både leasing och köp av solceller för dig som vill investera i grön teknik.

Är du intresserad av att leasa solceller? Kontakta oss för att få ett erbjudande för ditt nya solsystem!